#MikkoGoes​KaarinaMaraton: MAALI!

#MikkoGoes​KaarinaMaraton: MAALI!

Mikko Järvinen on pitänyt blogissamme päiväkirjaa paitsi yerba mate -aamiaisistaan myös valmistautumisestaan maratonille ja tavoitteestaan juosta alle 2 tunnin ja 40 minuutin tällä kuninkuusmatkalla. Nyt maraton on juostu, ja maaliin Mikko saapui ennätysajallaan. Tämä blogikirjoitus on pitkä kuin maraton, mutta jokaisen merkin arvoinen.

#MikkoGoesKaarinaMaraton

Projekti maalissa. On kisaraportin aika

Kaarinan Syysmaraton 24.10.2020

Ensin vähän taustaa tälle kisaraportille

Pitkän ja todella vaiherikkaan ”Korona vuoden” piti tosiaan huipentua juoksun saralla kaksi viikkoa sitten juostuun Vantaan maratoniin, jonka ikävä kyllä jouduin jättämään väliin pienen takareisi/pohje ongelman takia.

Tilalle hyppäsi kuitenkin nopealla aikataululla ensin Maarianhaminan maraton 3.10.2020, mutta sekin peruutettiin heti perään Koronan takia. Sitten edessä ei ollutkaan muita vaihtoehtoja kuin Kaarinan Syysmaraton, mutta se tarkoitti sitä että tavoitekisa olisi edessä samantien, eli eilen.

Ja jo tässä vaiheessa pitää jo varoitella.. tästä blogautuksesta saattaa tulla pitkä, sen verran hyvä on fiilis kun tätä aloin kirjoittaa

Kisaa edeltävä päivä, Perjantai 23.10.20

Päätettiin seurakaveri Aapon (ja hänen puolisonsa) kanssa ottaa oikein hotellimajoitus kisaa edeltäväksi yöksi, jotta itse kisa-aamuna ei tarvitsisi paikanpäälle matkustaa kaiken sen kisa-aamun kiireen ja stressin keskellä. Näin pystyy ottamaan kaiken ihan rauhassa kisa-aamuna ja siirtyä sitten 700m matkan hotellilta kisapaikalle lauantai aamulla ennen kisaa. Tämä osoittautui todella hyväksi ratkaisuksi kaikin puolin, ja näin toimiessa tämä kisa vaikutti jopa vähän ulkomaan maraton reissulta.

Sovimme että lähdetään Helsingistä kohti Kaarinaa klo 13:00. Joten päätin tehdä vielä ”viimeisen voitelun” eli ns. Shake out runin kotona perjantai aamulla. Hölkkäilin 5km verkka alle ja sitten ajattelin juosta 2km seuraavan päivän ”kisavauhtista” ja loppuun ottaa pienen loppuverkan vielä kotiin.

Tuo 2km pätkä tuntui aivan kaamealta, oli raskas olo, askel painoi ja sykekin oli melko korkealla. Stravassa ja muissa somekanavissani sain kuitenkin hyviä kommentteja ihan Oikeilta juoksijoilta, jotka muistuttivat että A) ”Kisapäivää edeltävänä päivänä ei tarvitsekaan kulkea”, B) ”Huono kulku valmistavassa treenissä tietää vaan hyvää huomiselle” ja C) ”Anna mennä vaan, Kunto ei ole tässä mihinkään voinut kadota.” JA voi kuinka oikeassa koko ABC rivi olikaan... tämä perjantain ”kisavauhtinen pätkä” kulki siis 3.54/k vauhtia (

Paikan päälle Kaarinaan saavuttiin perjantaina joskus 15:30 aikoihin. Kun pääsimme hotellimme pihaan, mieleen palasivat kaikki hienot muistot 90-luvun alusta, kun FC Kuusysin 82 ikäluokan kanssa käytiin vuosittain Karinan Poikien (KaaPo) järjestämässä futisturnauksessa, yöpyen AINA tässä samassa hotellissa (tämä yhteensattuma ”saattaa” myös johtua siitä, että tämä ko hotelli oli silloin ja on edelleen, kylän ainoa hotelli)

Siinä sitten purettiin kamat huoneisiin ja lähdettiin illansuussa käymään vielä 700m päässä sijainneessa kisakansliassa hakemassa juoksunumerot ja kyselemässä viimeiset infot ja mahdolliset muutokset seuraavan päivän koitokseen. Seurakaveri Aapo jätti siinä samalla jo omat juomansa järjestäjille, itse päätin tuoda ne vasta kisa-aamuna paikalle..

Iltapäivästä söin vielä kevyesti tomaattisen linssikeiton päivälliseksi ja hedelmiä ja pienen kaurapuuron iltapalaksi. Olo oli ”täysi” keskiviikon ja torstain aikana puputtamani hiilareiden takia ja kovinkaan paljoa ei enään perjantain aikana tarvinnut syödä.

Sain untakin varmaan jo 21:00 aikoihin ja nukuin aina Suunnon värinään ranteessani, 04:30 kisa-aamuna.

Kisapäivän aamutoimet, Lauantai 24.10.20

Kello värisi siis ranteessa jo klo 04:30, jotta saisin syötyä hyvän aamiaisen ja itse kisastarttiin olisi vielä tarpeeksi aikaa sen sulaessa poies vatsasta ennen starttia (klo 11:10)

Aamiaiseksi oli Punajuurishotilla terästettyä kauarapuuroa päällä banaania ja vaahterasiirappia, vieressä tiukka Yerba mate, tottakai.Aamiaisen jälkeen sekoittelin kisajuomat minttiin ja kiinnitin kunnon liput ja infot pulloihin, jotta ne olisi vauhdista helppo löytää ja tunnistaa muiden pullojen joukosta juomapisteiden pöydiltä.

Kun aamiainen oli nautittu ja kisajuomat oli saatu sekoiteltua, niin otin vähän aikaa lungisti, jalat kohti kattoa & kuunnellen juoksuaiheisia podcasteja jne.. Täytyy sanoa että kovinkaan luottavainen en tulevaan kisaan ollut, sen verran kaikkea kisan alla tapahtunut, eikä valmistatutuminen ollut missään nimessä ollut optimaalinen.

klo 07:00 aukesi alakerran aamiainenkin, jonne oltiin sovittu tärskyt Aapon kanssa. Otin seitsemän jälkeen vielä toisen punajuurishotin ja muutaman palan vesimeloonia. 4h olisi ollut itselle liian lähellä kisaa, joten päätin siis syödä oman aamiaisen jo silloin ennen viittä.

Aamiaisen jälkeen lähdin kävellen heittämään kisajuomia kisapaikalle. Keli oli täydellinen, muutama aste lämmintä ja tuulta ei juuri ollenkaan. Alkoi olemaan hyvä pössis kohti kisaa!!


Alkuverkalle lähdin hotellilta noin 55...50min ennen kisan starttia. Hölkkäilin 15min ja päälle pienet herättelevät venyttelyt hotellilla. Sen jälkeen Aapon puoliso heitti meidät kisapaikalle, jossa otin vielä pienen hölkän ja muutaman ”avaavan” vedon.

Ilma oli kylmä, mutta päätin lähteä kisaan shortseissa ja hihattomassa Runner’s Clubin seurapaidassa. Käteen otin kuitenkin hanskat, koska sormet ovat meikäläisellä ne, jotka ekana jäätyvät...

Startti klo 11:10

Kisan lähdöt oli porrastettu tänä vuonna 5min välein, koska Korona. Kympin menijät starttasivat 10:50 ja 10:55, Puolimaratoonarit starttasivat klo 11:00 ja 11:05. Meidät maratoonarit päästettiin irti klo 11:10 ja 11:15 lähdöillä.

Itse pakkasin eturiviin, koska tiesin että montaa itseä nopeampaa maratoonaria ei tässä kisassa ole.. Yleensä aina kuitenkin on ja ihan kisojen voitoista ole tässä viime vuosina tarvinnut taistella. Nytkin mukana oli yli 100 maratoonaria.

Oltiin ennen kisaa juteltu tutun Pekan kanssa, että lähdetään liikkeelle juuri alle 2.40 tähtäävää vauhtia, eli 3.47/k ja pidetään siitä kiinni mahdollisimman pitkään. Pekka siellä jo odotteli eturivissä ja klikkailtiin siinä Korona-nyrkit ennen lähtöä.

Tämä suunniteltu 3.47/k matkavauhti tarkoitti siis väliaikoja ekalle viidelle kilsalle seuraavasti:

1km 3.47

2km 7.34

3km 11.21

4km 15.08

5km 18.55Olin suunnitellut seuraavani ekat 10-15km pelkästään näitä kilsojen väliaikoja ja kontrolloimalla vauhtia ottamalla manuaalisen kierrosajan aina 5 kilsan välein.

Ja kun manuaalinen lappi oli otettu, olin kustomoinut Suuntoni niin, että kellon näytöllä olevat tiedot ”nollaantuivat” eli köytännössä alkoivat taas alusta. eli taas 1km (6.km) 3.47, 2km (7.km) 7.34 jne... kellon ruudulla ei siis muuta infoa, kuten kokonaisaikaa, kokonaismatkaa tai muuta ollenkaan. Ainoastaan vauhti, syke ja nuo lapin aika ja lapin matka. (toki mulla oli toinenkin näyttö jota käyttää sitten myöhemmässä vaiheessa kisaa...)

Kisa lähti paukusta liikkeelle ja hyvinkin nopeasti selvisi, että kärjessä tulee juoksemaan minä, Pekka ja myös pk-seudulta kotoisin ollut Joonatan.

Ensimmäinen vitonen tallentui kellolle 18.53,2, eli oltiin 1,8 sekuntia edellä Pekan kanssa sovittua vauhtia. Tuntui hyvältä ja kroppa alkoi pikkuhiljaa lämmetä alun horkasta.

Reitti Kaarinassa oli siis 4 x 10,55km kierros, jossa oli vähän mäkisempää kierroksen alussa ja sitten toinen puolisko oli sitten ns. helpompaa baanaa. Oli siis suunnitelmissa ottaa ”eka vitonen” aina rauhassa ja jos perässä aikataulua, niin kiristää vauhtia sitten helpommalla osuudella napsun tai pari.
Kierroksella oli 3 juottopistettä, n. 3,5km kohdalla, n. 7km kohdalla ja sitten maali/lähtöalueella aina uudelle kierrokselle lähdettäessä. Olin laittanut 1,5dl juomaa per juomapiste ja otin siitä aina tarpeen mukaan sen verran mitä tarvitsi tai siltä tuntui. Kisan loppupuolelle oli sitten varattuna 4 pulloa, joissa oli sitten myös kofeiinia sisältävä geeli kylhessä kiinni.

Toinen vitonen reitin kierroksella sisälsi sitten 2-2,5km hiekkatie osuuden, josta n. puolet oli vielä sellaista mutaista kuoppaista peltotietä. Mutaista koska edellisinä päivinä oli satanut melko paljon. Ekalla kierroksella mietin, että tämä pätkä on haastava kun ollaan kolmannella ja neljännellä kierroksella...

Ihan alussa Joonatan johti letkaa, mutta häntä ei enää näkynyt ja juostiin Pekan kanssa lähinnä kahdestaan. Siinä ei paljoa tule puhuttua toisen kanssa, vaikka tuttu onkin. Molemmat keskittyy vaan tekemiseen ja ehkä väliajoista voi jotain jutun juurta syntyä, mutta ei siinä kotiasioita sun muita lähdetä puimaan

Toinen vitonen läpsähti ajassa 18.43,5, eli oltiin edellen oikein hyvin suunnitellussa vauhdissa ja juoksu tuntui sopivan rennolta, edelleen. Heti kympin jälkeen täyttyikin ensimmäinen kierros ja sen väliaika oli 39.38, joka tasaisen vauhdin taktiikalla olisi tarkoittanut loppuaikaa 2.38.28. Oltiin siis Pekan kanssa menossa ehkä hieman liian lujaa kuitenkin..

Siitä sitten ne vitoset lähtivät rullaamaan omalla painollaan, kellon näytöllä edelleen dataa ainosataan vitosen lapseistä. Pekka pysyi messissä mukana, mutta hengitys alkoi olla jo melko raskasta ja hän totesi jossain vaiheessa että pohkeissa alkaa painaa. Eikä mikään ihme, sillä mieshän juoksi edellisen maransa vasta 2 viikkoa sitten Vantaalla. Se meni kuitenkin penkin alle, joten mies halusi ottaa revanssin Kaarinassa, mutta hieman rauhallisemmalla vauhdinjaolla tällä kertaa.

Kolmas vitonen, eli 10-15km väli kulki 18.47,9 ja 15-20km 18.53,2, eli tasasiesti edettiin kohti puolimatkan krouvia ja toisen kierroksen loppua.

Toisen kierroksen väliaika oli 39.46 (8sek hitaampi kuin 1.) ja samalla napsahti siis myös puolimaratonin väliaika 1.19.24, eli oltiin 2.38.48
vauhdissa puolivälissä ja edelleen yhdessä Pekan kanssa. Joonatan vain muutaman sekunnin päässä myöskin, vaikkakaan ei meidän kanssa juossut enään alkukilsojen jälkeen missään vaiheessa.

Puolimaratonin kohdilla otin myös ensimmäinen geelin ja siitä saikin ihan hyvän potkun kofeiinin ja energian muodossa. Edelleen oli tosella fressi fiilis ja juoksu kulki valittua vauhtia oikeinkin mukavasti. Pekalla alkoi puolimaratonin jälkeen pohkeet lyömään jumiin ja hän selkeästi alkoi passailemaan vauhtia.

Itsellä kuitenkin hyvä fiilis, joten jatkoin samaa vauhtia seurravankin kutosen, (20-26k koska 25km tolppa meni ohi) ja nelosen 26-30km näiden splittien ollessa 22.33,5 ja 14.55,5. Muutama kilsa lisää ja saatiin kolmas kierros täyteen, väliajan ollessa 39.36, joten olin nyt juossut kolme kierrosta, kaikki 10 sekunnin sisään toisistaan. Valitsema ”vain 5km kerrallaan” toimi niin hyvin että päätin jatkaa samaa myös vikalle kierrokselle.

Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä olin siis kisan kärjessä melko isollakin marginaalilla jo. Tämä jotain sellaista jota ei siis ole tarvinnut tätä ennen missään maratonilla kokea. Mutta samalla täytyy myös sanoa että olin niin keskittynyt ylläpitämään vauhtia ja seuraamaan väliaikoja, etten oikein edes asiaa miettinyt sen kummemmin koko kisan aikana..

Juoksu tuntui edelleen todella vahvalle ja päätin hieman nostaa vauhtia. Edellisillä maratoneilla tämä ei ole kuitenkaan onnistunut, vaikka itse fiilis olisikin että nyt juostaan kovempaa, niin väliajat kisojen vikoilla kilsoilla ei vaan kiihtyviä ole olleet. Ei ennen eilistä.

Vikalla kierroksella oltiin ja 30-35km väliaika oli 18.26,7 mikä oli siis kisan ylivoimasesti nopein vitonen tähän asti. Mietin siinä vaiheessa että kisajärjestäjillä on saattanut mennä 35km kisatolppa vähän väärään paikkaan tjsp...

Mutta juoksu jatkui ja päästiin sille kierroksen helpommalle puolelle ja mutaiselle hiekallekin.. ei ongelmia edelleenkään ja mutapätkäkin hoidettu vikan kerran ilman liukastumisia tai kaatumisia.

Väliaikoja 36, 37, 38 seurallessa olin käytännössä aivan varma että nyt on vikan kiekan kilsamerkinnät missä sattuu. Vikalta juomapisteeltä vielä geelit ja kofeiinit huiviin ja 40km tolpalle väliajalla 18.18,5, eli kisan nopein vitonen, taas. Edessä käytännössä 2,2km mittainen ”loppusuora”, joten päätin juosta sen ”rennon kovaa” hyvän juoksuasennon kuitenkin säilyttäen.Missään vaiheessa matkan aikana ei ollut minkäänlaisia vatsaongelmia, ei ainuttakaan krampin tunnetta tai vastaavaa jaloissa. Toki viimeviikkoina vaivanneet takareidet olivat molemmista jaloista ”jumissa” mutta oon kuullut huhuja, että sellaista sattuu maratoonareille aina silloin tällöin ilman kisaa edeltäviä ongelmiakin

Vikat kaksi kilsaa sitten sitä ”rennon kovaa” vauhtia ja mielessä jo se pitkään ja kauan kaivattu ja haettu alle 2.40 alitus häämöttää, itse asiassa näkyy jo kaukana suoran päässä...

Olin siis seurannut kisan aikana vain ja ainoastaan väliaikoja, en missään vaiheessa ollut edes laskeskellut mitä loppuaika voisi olla. Vikat 2,2km kulki aikaan 7.56,6 (3.35/km) ja vika kiekkakin aikaan 38.45, joka oli siis minuutin nopeampi kuin 3 ensimmäsitä olivat olleet!

Maalissa kello ja virallinen aika pysähtyi aikaan 2.37.31. Maalissa oli melkoisen kiva tunnelma ja kisanhan minä voitin siinä samalla myös, ekaa kertaa ikinä!

Hieman itseäkin yllätti noinkin kova loppuaika, kun ekaa kertaa kelloni ruudultani yritin maassa maaten yritin tihrustella... ja samallahan siinä alkoi käymään selväksi myös se, että ehkä ne neljännen kierroksen kilsamerkit sittenkin pitivät paikkaansa...

Kisan jälkeen mentiin vielä Aapon kanssa saunomaan hotellille.


Saunassa istui vanhan liiton juoksija joka oli joutunut itse keskeyttämään oman maratoninsa jalkavaivoihin. Hän kertoi juosseensa joksus muinoin 2.33 maratonin, joten siiä seurassa ei 2.37 ajaoille lähdetty keulimaan.

Nopean saunan jälkeen auton nokka kohti pk-seutua. Kisan jälkeen kännykkään oli tullut kymmeniä ja jopa satoja viestejä, peukutuksia ja onnitteluita. Todella moni kaveri on seuraillut tätä mun toilailua niin pitkään sivusta, että he olivat eläneet kisan aikana messissä mukana todella intensiivisesti ja moni heistä oli oikeasti onnellinen minun puolesta.

Kiitos siis kaikille kisan jälkeen onnitelleille ja kisaa jopa livenä Whatsapp ja Messenger ryhmissä seurailleille kavereille ja tutuille (näitä satoja viestejä sisältäviä keskuteluryhmiä on niin parasta lukea jälkijättöisesti kisan jälkeen kyllä!!)

Tässä viralliset tulokset maratonilta

ja tässä DATA kaikille teille dataa arvostaville

Chip aika 2:37.31
Pyssy aika 2.37.35
1. puolikas 1.19.24 // 3.46/k
2. puolikas 1.18.11 // 3.42/k
avg pace 3.44/k
avg HR 146bpm
avg Power 320W

Viralliset kierroajat:
1. 39.38 // 3.45/k
2. 39.46 // 3.46/k
3. 39.36 // 3.45/k
4. 38.35 // 3.39/k

Manuaalisesti otetut lapit:
00-05k // 18.53,2 // 3.47/k // 321W // 135bpm
05-10k // 18.43,5 // 3.45/k // 317W // 136bpm
10-15k // 18.47,9 // 3.46/k // 320W // 142bpm
15-20k // 18.53,2 // 3.47/k // 317W // 143bpm
20-26k // 22.33,5 // 3.46/k // 320W // 146bpm
26-30k // 14.55,5 // 3.44/k // 321W // 150bpm
30-35k // 18.26,7 // 3.41/k // 321W // 155bpm
35-40k // 18.18,5 // 3.40/k // 324W // 156bpm
40-42,2k // 7.56,7 // 3.35/k // 328W // 160bpm


Summasummarum

Tämä projekti on siis nyt kirjaimellisesti maalissa. Iso kiitos Matelaiturille, erityisesti Antille siitä, että olen saanut julkaista näitä jorinoitani täällä matelaituri.fi-sivustolla.

Iso kiitos myös Suunto-kolleegalleni Marcille, jonka kanssa meidän piti juota tämä projekti yhdessä maaliin jo Vantaalla, mutta itse sain sen nyt pari viikkoa Marcia myöhemmin maalilinjan yli

Kiitos kisakyydeistä Aapolle ja Anulle, kiitos kisanaikasesta kannustuksesta ja kuvista Pasi. Pasille ja Vipelle kiitokset myös mukavista After runeista eilen illalla. Sai jatkaa vielä hyvää maratononnellisuutta (*) hienossa porukassa, joissa kaikki olivat juoskemassa eilen Kaarinassa Kiitos siis koko seurueelle!


Uskoisin että Maraton jatkuu vielä, vaikka tällä hetkellä olenkin päättänyt olla sen suurempia suunnitella, vain nauttia tästä fiiliksestä ainakin viikon tai pari. Ehkä seuraavia koitoksia päästään kertoilemaan täällä samaisessa paikassa, ehkä?!

Vielä kerran,

cheers mates.

(*) Maratononnellisuus = kaikkien maratoonareiden tavoittelema tunne, joka aiheutuu uran tärkeimmän maratontavoitteen saavuttamisesta, täydellisesti onnistuneesta maratonista. Antaa ikuisen suojan maratonpettyneisyyttä vastaan. Vain harvat maratoonarit pääsevät koskaan maratononnellisuuteen.
lähde: http://raasto.blogspot.com/2010/10/maraton-z-sanakirja.html

Yerba Mate Kombucha!

Iloisia uutisia. Matelaituri tuo markkinoille kaksi hyvää yhdessä pullossa, nimittäin Yerba Maten ja Kombuchan, luomua tietty! Sekä maten että kombuchan hyvinvointia edistävät vaikutukset ovat kiistattomat, mutta nyt löydät ne samasta pullosta. Lue lisää...

Mitä eroa on Tradicional- ja Especial -yerba matella?

Monia tarjoamiamme Yerba-brändejä myydään kahdella jälkiliitteellä. Tradicional ja Especial viuhuvat nimien perässä, mutta mitä ne lopulta tarkoittavat? Especial -yerba mate on hieman tyyriimpi, mutta mistä se johtuu? Lue blogi, niin tiedät. Lue lisää...

Ankkuri kasvoi isoksi: 500 g luomu on täällä!

Yerba maten suosio on kasvanut nyt siihen pisteeseen, että on tullut aika tuoteuutuudelle. Tuttu suosikkimme, maustamaton ja luomu Ankkuri-matemme löytyy nyt perinteisessä yerba-pussin koossa. Ankkuri 500 g luomu on nyt täällä! Lue lisää...

Laiturilla: Juha Torvinen

Laiturilla-juttusarjassamme esittelemme asiakkaitamme, jotka ovat löytäneet yerba maten ja matejuoman voiman. Tällä kertaa vuorossa on yrittäjä ja muusikko Juha Torvinen. Juha on osakkaana Eppu Normaali Oy:ssä, jonka tytäryhtiö Oy Aku's Factory ltd tarjoaa av-palveluita tapahtumille ja tv-tuotannoille. Juha toimii myös kitaristina Eppu Normaali -yhtyeessä. Lue lisää...

Laiturilla: Teemu Syrjälä

Tällä kertaa Laiturilla-juttusarjassa esitellään todellinen pysähtymisen ja itsensä kuuntelemisen asiantuntija, Teemu Syrjälä. Lue jutusta, miten Teemu löysi maten elämäänsä ja millaisia hyvinvointivaikutuksia hän on löytänyt matesta. Lue lisää...

Laiturilla: Maso Lehtonen

Jääkiekkovalmentaja Maso Lehtonen löysi yerba maten elämäänsä pysyvästi vuosi sitten kesällä. Mate korvasi kahvinjuonnin ja energiajuomat ja jäi osaksi jokapäiväistä elämää saman tien. Matejuoman buusti ja hyvinvointia edistävät vaikutukset tekivät kunnianhimoiseen valmentajaan lähtemättömän vaikutuksen. Lue lisää...

JS Hercules ja Matelaituri yhteistyöhön

Oululainen jalkapalloseura Hercules hakee nousua Ykköseen ja haluaa saada Yerba Matesta kilpailuetua matkalla kohti tavoitteitaan. Matelaituri on innolla mukana yhteistyössä, jossa haastetaan isompia omaperäisellä ja kekseliäällä tavalla. Samalla oululainen matekulttuuri hyppää aivan uudelle tasolle. Lue lisää...

YERBA MATEN VUOSI 2023

On aika kiittää kulueesta vuodesta 2022. Uusi vuosi näyttää lupaavalta. Yerba maten suosio kasvaa jatkuvasti, ja meillä on taas hieman suurempia suunnitelmia alkavan vuoden varalle. Vuosi 2023 taitaa olla yerba maten vuosi. Lue lisää...

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalit maten voimalla

Matelaituri on yksi tämän vuoden Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin yhteistyökumppaneista. "Suomen suurin ja kaunein elokuvafestivaali" järjestetään syyskuussa jo 35. kerran. Eli se on: Rakkautta & Energiaa! Lue lisää...

Asla Järvinen: vaihto-oppilaan matepäiväkirja

Vapaaottelija Asla Järvinen viettää vaihto-opiskelijavuotta Uruguayssa, maassa jossa yerba mate -kulttuuri on maailmanluokkaa. Tässä blogissa Aslan terveiset Uruguaysta ja matekulttuurikerrontaa maailman huipulta. Lue lisää...

Enemmän potkua – Petteri Forsell & Matelaituri

Koska yerba mate potkii huomattavasti paremmin kuin kahvi tai energiajuomat, on aika järjestää Enemmän potkua -kilpailu, jossa virallisena kysymystenlaukojana briljeeraa Veikkausliigan kova- ja tarkkapotkuisin pelimies, Petteri Forsell. Lue lisää...

Laiturilla: Niklas Pyyhtiä

Laiturilla-juttusarjassamme on vuorossa 18-vuotias jalkapalloilija Niklas Pyyhtiä, joka pelaa ammattilaisena Italian Bolognassa. Alkuvuodesta Niklas debytoi tarunhohtoisen kuuluisassa ja kivikovassa pääsarjassa, Serie A:ssa. Niklas on nauttinut Matelaiturin tuotteita jo pidempään, joten halusimme kysyä miksi. Lue lisää...

Hyödynnä joulukuun edut!

Vuosi 2021 lähestyy loppuaan. Halusimme ilahduttaa teitä rakkaat yerba maten ystävät vielä yhdellä blogipäivityksellä. Kannattaa lukea tarkasti, sillä riveillä lymyilee rahanarvoisia etuja. Joululahjat kannattaa viimeistään näiden uutisten jälkeen hankkia Matelaiturilta. Mukavia lukuhetkiä! Lue lisää...

Matelaiturin syystarjoukset

Syksyn kunniaksi meillä on pari tarjousta viritettynä. Syksyn kampanjatuotteen lisäksi ajattelimme tarjota oivallisen maistuvan ja piristävän lahjavinkin isäinpäivää ajatellen. Sillä mikä olisi isälle parempaa kuin omaa meditatiivista aikaa ja hyvää oloa. Matelahjan kanssa et voi kuin onnistua! Lue lisää...

Video: tiedätkö mitä on mate?

Yerba mate on vielä toistaiseksi monelle Suomessa tuntematon. Vaikka suosio kasvaa jatkuvasti, on matejuoma ja sen kaikki erinomaiset ominaisuudet vielä turhan harvan tiedossa. Tartuimme toimeen ja teimme infovideon matesta. Lue lisää...

Laiturilla: Asla Järvinen

Asla Järvinen on nuori vapaaottelijalupaus, joka on löytänyt maten elämäänsä. Tavoitteellisen treenaamisessa ja kisaamisessa matesta on hyöytyä monin tavoin. Tässä blogitekstissä Asla kertoo tuntemuksiaan matesta ja tavoitteistaan vapaaottelussa. Lue lisää...

Karita Tykkä & Matelaituri

Karita Tykkä suunnitteli Matelaiturille kauniin matekupin. Suomalaista käsityötä olevat kupit ovat jokainen oma uniikki kapppaleensa. Karitan visuaalisen ammattitaidon tuloksena syntyi kuppi, joka on samaan aikaan kaunis, käytännöllinen ja tyylikäs. Lue lisää...

Matelaiturin BONUS-järjestelmä

Nyt kannattaa ostaa kerralla hieman enemmän. Verkkokauppa-asiakkaamme saavat nimittäin nyt erilaisia etuja ostoksistaan. Kolmiportainen BONUS-järjestelmämme on ehdolla Pohjois-Euroopan parhaaksi BONUS-järjestelmäksi. Lue lisää...

High Peak Oy & Matelaituri: yrityslahjapaketti

High Peak Finland Oy ja Matelaituri ovat yhdistäneet voimansa yrityslahjatuotteen muodossa. Nyt yritykset voivat ilahduttaa henkilöstöään, sidosryhmiään ja asiakkaitaan Matelaituri-paketilla. Lue lisää...

Nyt tulee noutaja

Noutaja tulee. Se on nyt varma. Nimittäin verkkokauppatilaukset voi tästä eteenpäin noutaa ilman toimituskuluja Matelaiturilta Lahdesta. Lue lisää...

Matelaiturin vuosi 2020

Matelaiturin kolmas toimintavuosi alkaa olla päätöksessään. Tässä blogikirjoituksessa tsekkaillaan menneen vuoden tapahtumia ja pienesti vilkuillaan myös tulevaa. Yksi asia on varma: yerba mate on tullut Suomeen jäädäkseen. Lue lisää...

Tervetuloa tähtituomariksi!

Asiakastoiveen seurauksena olemme tuoneet verkkokauppaamme uuden ominaisuuden. Jatkossa voit kirjautuneena sisään arvioida tuotteitamme 1 - 5 tähdellä ja lisäksi sanallisella arvostelulla. Näin voit auttaa muitakin asiakkaitamme sopivien tuotteiden löytämisessä. Lue lisää...

#MikkoGoes​KaarinaMaraton: MAALI!

Mikko Järvinen on pitänyt blogissamme päiväkirjaa paitsi yerba mate -aamiaisistaan myös valmistautumisestaan maratonille ja tavoitteestaan juosta alle 2 tunnin ja 40 minuutin tällä kuninkuusmatkalla. Nyt maraton on juostu, ja maaliin Mikko saapui ennätysajallaan. Tämä blogikirjoitus on pitkä kuin maraton, mutta jokaisen merkin arvoinen. Lue lisää...

#MikkoGoes​KaarinaMaraton

Viimein kaikki on hyvin! Mikko Järvinen joutui jättämään Vantaan maratonin väliin jalkavamman vuoksi, mutta mikäpä siinä. Huomenna mies starttaa Kaarinassa maratonille. Hienoa! Lue lisää...

UUTUUS: Matelaiturin KUUSPAKKI

Kovasti kehitellään juttuja. Että kaikille olisi omat suosikkinsa Matelaiturin yerba mate -kaupassa. Hyllyissä on jo kaikenlaista, mutta ei vielä tällaista. Matelaiturin KUUSPAKKI on heittämällä tai ilman heittämistä lähivuosien tyylikkäin ja viilein lahjaidea. Lue lisää...

#MikkoNOTGoes​VantaaMaraton...

Huonoja uutisia tällä kertaa tähän blogisarjaan. Kovasta treenistä ja yerba matesta huolimatta. Järvisen Mikon jalka ei kestä tulevaa Vantaan maratonia. Lue lisää...

Laiturilla: Jonna Foudila

Laiturilla-juttusarjassa esitellään yerba maten ystäviä Suomesta. Tällä kertaa vuorossa on Jonna Foudila. Lue lisää...

#MikkoGoesVantaaMaraton, osa 6

Ja matka jatkuu. Juoksu kulkee, yerba maten voimalla. Matelaiturin blogissa pääset seuraamaan Mikko Järvisen valmistautumista Vantaan maratonille. 11 päivää aikaa... Lue lisää...

#MikkoGoesVantaaMaraton, osa 5

Valmistautuminen kohti Vantaan maratonia jatkuu yerba maten voimalla. Mikon polvesta löytyi siteen repeämä, mutta onneksemme se ei estä juoksemista. Annetaan Mikon itsensä kertoa, missä mennään. Lue lisää...

#MikkoGoesVantaaMaraton, osa 4

Vantaan maraton lähestyy. Mikolla on tällä kertaa "hieman" ikävämpiä uutisia valmistautumista ajatellen. Kovemman treenijakson asemesta loukkaantuminen astui mukaan kuvioihin. Lue lisää...

#MikkoGoesVantaaMaraton, osa 3

Ja olisi taas aika tsekkailla missä mennään # MikkoGoesVantaaMaraton -projektin kanssa. Aikaa kisaan (10.10.2020) on vajaat 50 päivää. Joten aikaa on edelleen rutkasti jäljellä ja monta hyvää ja tärkeää viikkoa vielä edessä päin! Lue lisää...

#MikkoGoesVantaaMaraton, osa 2

Mikko Järvisen blogi jatkuu. Vantaan maratoniin on nyt 9 viikkoa aikaa. Tällä kertaa Mikko avaa tarkemmin omaa harjoitteluaan, josta voi varmasti moni löytää hyödyllisiä vinkkejä omaan juoksuharjoitteluunsa. Lue lisää...

BLOGI - #MikkoGoesVantaaMaraton

Laiturilla-juttusarjassakin vieraillut Mikko Järvinen vierailee Matelaiturin blogistina tulevien kuukausien ajan. Lokakuussa odottaa Vantaan maraton, ja tavoite on kova: Mikon on tarkoitus juosta reilut 42 kilometriä alle 2 tuntia ja 40 minuuttia. Lähdehän mukaan hengästyttävän hienolle maratonmatkalle! Lue lisää...

Laiturilla: Jarkko Kaija

Jarkko Kaija vannoo maten nimiin. Pari vuotta matea juonut Jarkko kertoo juoman pitävän mielen virkeänä ja vatsan hyvässä kunnossa. Aika lailla samoja havaintoja siis kuin hyvin monella muullakin asiakkaallamme. Luehan Jarkon tarina maten maailmasta! Lue lisää...

Henri Johansson Matelaituri-lähettilääksi

Maten ilosanoma leviää. Juoman vaikutuksista nauttivat muun muassa monet urheilijat ja kuntoilijat. Salibandyliigan kautta aikojen tehokkain pelaaja Henri Johansson vakuuttui maten voimasta ja halusi mukaan Matelaituri-joukkueeseen. Me toivotamme Henrin ilolla ja innolla mukaan Matelaituri-jengiin! Lue lisää...

Laiturilla: Kari Lehtovaara

Matelaiturin Laiturilla-juttusarjassa esitellään yerba matesta innostuneita ihmisiä. Kari Lehtovaara on juonut matea vuoden päivät ja innostunut sen monipuolisesta makumaailmasta ja hyvistä vaikutuksista. Eläkepäiviään viettelevä Kari juo mate teen yleensä perinteiseen tapaan bombillalla ja matekupilla. Lue lisää...

UUTUUS: Inkiväärinmakuinen Matejuoma

Matelaituri ja sen tuotekehityssiiven uusin voimannäyttö on inkiväärinmakuinen matejuoma. Se on jo syntyessään monella tapaa markkinoiden kehittynein virkistysjuoma, joka näyttää suuntaa tulevaisuuden virvoitusjuomamarkkinoilla. Lue lisää...

Video: miten valmistetaan chimarrao-mate?

Brasilialainen hienoksi jauhettu yerba mate -puru ja siitä valmistettava chimarrao-mate on stydiä tavaraa. Moni siitä tykkää, enemmän kuin mistään. Saimme yhteistyökumppanilltamme Meta matelta oivan videon, kuinka valmistat täydellisen chimarrao-maten. Lue lisää...

Matelaiturin kevätterveiset

Huhtikuuta jo mennään. Kevät keikkuu ja tulee. On aika kirjoittaa pieni päivitys Matelaiturin maailmasta. Ajat ovat nyt kovat, mutta eteenpäin mennään. Kiinnostus matea kohtaan Suomessa tuntuu kasvavan tasaiseen tahtiin. Lue lisää...

Laiturilla: Kari Forsell

Kari Forsell on juonut matea noin kahden vuoden ajan. Kari kokee, että yerba mate tekee hänelle hyvää monin tavoin. Piristävä vaikutus tuntuu mieleiseltä, ja myös hormonitasapaino ja elimistö on Karin mukaan vahvistunut. Lue lisää...

Matelaiturin Yrityspaketti

Yhä useampi suomalainen on vakuuttunut maten voimasta. Kyselyitä alkaa tulla myös yritysvierailuista ja yrityksille suunnatuista tuotepaketeista. Luonnollisesti teimme sellaisen. Toivomme, että suunnittelemamme paketti tuo yerba mate -kulttuurin suomalaisten työpaikkojen taukohuoneisiin. Lue lisää...

Laiturilla: Brädi

Rap-artisti Brädi on juonut vuoden päivät matea. Brädi kokee maten tuoneen elämäänsä virkeyttä ja fokusta. Keikkaelämä ja uusien biisien kirjoittaminen vaativat henkistä ja fyysistä suorituskykyä, jossa matelle oli oma paikkansa. Lue lisää...

Maten valmistus - 3 vinkkiä onnistuneeseen matearkeen

Maten valmistaminen voi tuntua äkkiseltään monimutkaiselta tai työläältä. Mutta, eipä se ole! Näillä vinkeillä saat yerba maten valmistamisen vaivattomaksi. Lue lisää...

Matelaiturilta, Suomelle

Matelaituri haluaa toivottaa 102-vuotiaalle Suomelle hyvää itsenäisyyspäivää. Haluamme olla kehittämässä entistä parempaa Suomea, hyvinvoinnin näkökulmasta. Lue lisää...

Vihreä perjantai - pari sanaa kulutuksesta

Huomenna on perjantai. Aivan kuten Matelaiturin muutkin perjantait, huominen on meille vihreä. Me myymme mahdollisimman monelle suomalaiselle matea, mutta haluamme myös ottaa kantaa. Älä osta enempää kuin tarvitset. Lue lisää...

Postilakon vaikutukset Matelaiturin toimintaan

Tämä blogi kertoo otsikkonsa mukaisesti sen, miten Postin lakko näkyy meidän toiminnassamme. Lukemalla blogin sekin selviää. Vinkkinä voi sanoa jo ingressitasolla, että huoli pois, huoli pois. Tilaa matea, me toimitamme. Lue lisää...

Matelaiturin starttilaatikko tekee mateharrastuksen aloittamisen helpoksi

Yerba mate kiinnostaa suomalaisia toden teolla. Monelle mate on uusi tuttavuus, ja uuden edessä on mieli usein hieman hämillään. Halusimme auttaa ja rakensimme Matelaiturin starttilaatikon, jonka hankkimalla pääset hyvään alkuun yerba mate -harrastuksessa. Lue lisää...

Laiturilla: Sebastian Strandvall

Suomalaista yerba mate -kulttuuria asiakkaidemme kautta käsittelevän Laiturilla-juttusarjamme seuraavana vieraana on Vaasassa asuva Sebastian Strandvall. Taloustieteitä opiskeleva Strandvall juo matea päivittäin, koska se kuulemma toimii erittäin hyvin. Kahvinjuonti on saanut jäädä vähemmälle. Lue lisää...

Lahti Basketball & Matelaituri

Miesten Korisliigaa pelaava Lahti Basketball ja Matelaituri aloittavat yhteistyön. Ensimmäistä vuottaan korkeimmalla sarjatasolla pelaava seura haluaa tarjota pelaajilleen parhaat mahdolliset olosuhteet itsensä kehittämiseen. Yksi pala tätä kokonaisuutta on nyt myös Matelaiturin mate. Lue lisää...

Laiturilla: Marika Luukkonen

Laiturilla-juttusarjan vieraana on tällä kertaa Marika Luukkonen. Marika on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt nähdä jo paikan jos toisenkin. Muun muassa yerba maten synnyinseudut Etelä-Amerikassa ovat tulleet tutuiksi. Luehan Marikan mielenkiintoinen tarina. Lue lisää...

Laiturilla: Joel Perovuo

Laiturilla-juttusarjassamme on tällä kertaa Joel Perovuo. Jalkapalloilijat tuntuvat ottaneen maten Suomessakin omakseen, sillä Joelin tavoin lukuisat jalkapalloilijat juovat matea Suomessa. Heitä on esitelty myös täällä Laiturilla. Leppoisia lukuhetkiä sinulle! Lue lisää...

Emmaliina Tulkki: "urheilijan elämä ei ole aina niin helppoa"

Emmaliina Tulkki kertoo tällä kertaa blogikirjoituksessaan nuoren urheilijan ja opiskelijan kiireisestä ja välillä stressaavastakin elämästä. Huippu-urheilijaksi pyrkiminen vaatii uhrauksia, mutta tavoitteidensa tavoittelu on usein myös urhausten arvoista. Lue lisää...

Minä & yerba mate: Siempre juntos

Matelaiturin kirjoituskilpailun neljäs palkittu on Juha. Teksti on jälleen kerran hienoa tunnelmointia matesta ja sen merkityksestä kirjoittajan elämän eri vaiheissa. Nautinnollisia lukuhetkiä! Lue lisää...

Minä & yerba mate: Mate ja rauha

On Matelaiturin valtakunnallisen kirjoituskilpailun kolmannen palkitun tekstin julkistamisen aika. Saija kuvaa hienosti suhdettaan yerba mateen. Nautinnollisia lukuhetkiä! Lue lisää...

Minä & yerba mate: Elämän eliksiiri

Matelaiturin valtakunnallisen kirjoituskilpailun toinen palkittu teksti tulee tässä. Rakkaus yerba mateen näkyy joka sanassa. Lue lisää...

Minä & yerba mate: Tositarina Kaivarista

Matelaiturin valtakunnallisen kirjoituskilpailun ensimmäinen palkittu teksti tulee tässä. Kerrassaan hienoa maalailua Kaivari-teemalla. Lue lisää...

Valtakunnallisen yerba mate -kirjoituskilpailun voittajat selvillä

Matelaituri järjesti yerba maten ystäville kesäisen kirjoituskilpailun aiheella: minä & yerba mate. Voittajat ovat nyt selvillä. Lue lisää...

Laiturilla: Otto Paajanen

HPK:ssa jääkiekon Suomen mestaruuden voittanut Otto Paajanen vaihtoi energiajuomat yerba mateen – ja on erittäin tyytyväinen muutokseen. Lue lisää...

Nora Heroum Matelaituri-lähettilääksi

Yerba mate, Matelaituri ja AC Milan? Kyllä vain. Meillä on ilo ilmoittaa, että Nora Heroum on liittynyt Matelaituri-lähettiläiden iloiseen joukkoon! Lue lisää...

Petteri Pennanen Matelaituri-lähettilääksi

Matelaituri-lähettiläiden määrä sen kuin kasvaa. Uusin tulokas jengiimme on Kuopion Palloseuran Veikkausliigajoukkueen kapteeni Petteri Pennanen. Yerba mate on tullut Petelle osaksi jokapäiväistä arkea. Lue lisää...

Felipe ja Brayan Aspegren Matelaituri-lähettiläiksi

Yerba mate on tullut osaksi urheilijaveljesten elämää, ja nyt alkaa aika Matelaituri-jengissä. Laiturin nokasta -blogissamme onkin nyt vuorossa Aspegrenien esittely, joten päästetään herrat itse kertomaan, ketä he oikein ovat. Lue lisää...

Emmaliina Tulkki: "vastoinkäymiset vahvistavat"

Jalkapalloilun naisten MM-kisat loppuivat sunnuntaina USA:n voittoon. Siitä innostuneena Matelaituri-lähettiläs Emmaliina Tulkki kertoo heinäkuun blogissaan jalkapalloilijan tarinassaan tähän asti tapahtuneen. Lue lisää...

VALTAKUNNALLINEN YERBA MATE -KIRJOITUSKILPAILU ALKAA

Kesällä on hyvä hetki ottaa kynä käteen. Siis siihen toiseen, jossa ei ole matekuppia. Kupillinen matea jos mikä saa ajatuksen lentämään. Tosin nykypäivänä olisi suotavaa jos ajatuksetkin käyttäisivät yhä useammin junaa tai muuta vähäpäästöisempää kulkuvälinettä. Mutta, itse asiaan. Lue lisää...

Raikas kesähitti: jääkylmä mate

Yerba matesta valmistettava haudutettava juoma mate tunnetaan ennen kaikkea teen kaltaisena kuumana juomana, mutta sitä voi yhtä hyvin nauttia myös kylmänä. Raikas tereré-mate toimii monella tavalla. Lue lisää...

Tervetuloa blogiini!

Täällä kirjoittelee Emmaliina Tulkki, Matelaiturin uusi yhteistyökumppani. Tutustuin mateen muutama kuukausi sitten ja ihastuin siihen heti. Olen todella innoissani yhteistyöstä Matelaiturin kanssa. Täältä mun blogiosiosta tulet löytämään joka kuukausi jotain mun elämän menosta sekä tärkeistä asioista ja tietysti myös Mateen liittyvistä jutuista, joten kannattaa pysyä kuulolla. Lue lisää...

Vuosi yerba maten verkkokauppaa

Toukokuussa 2018 avattu Matelaiturin Webstore on ehtinyt vuoden ikään. On aika katsoa ensimmäisen vuoden aikaisiin tapahtumiin. Lue lisää...

Emmaliina Tulkki Matelaituri-lähettilääksi

Ahkera. Tavoitteellinen. Iloinen. Päättäväinen. Urheilullinen. Hymyilevä. Taitava. Hyvät naiset ja herrat & tytöt ja pojat: ilolla ja ylpeydellä ilmoitamme, että Emmaliina Tulkki on uusi Matelaituri-lähettiläämme! Emmaliina kertoo jatkossa kerran kuussa blogissa kuulumisiaan urheilijatytön arjesta. Lue lisää...

Laiturilla: Unne Sormunen

TV-tuotantoyhtiö EndemolShinen Suomen-toimitusjohtaja Unne Sormunen kuuluu yerba maten ystäviin. Mate tuo hyvinvointia Unnen vauhdikkaaseen elämänrytmiin. Lue lisää...

Matelaiturin yerba matea nyt myös Ruohonjuuressa

Hyvän olon kauppaketju Ruohonjuuri on ottanut Matelaiturin matet valikoimiinsa. Myös Matelaiturin oman malliston matekupit ja BOOM-bombillat ovat Ruohonjuuren valikoimissa. Lue lisää...

Matelaiturin matet nyt verkkokaupassa!

Ankkuri, Kaivari, Sirri, Pirskeri, Vuoksi, Yyteri, Roine, Harmaja, Teno ja Syväri. Matelaiturin matet ovat nyt verkkokaupassamme. Lue lisää...

Onnistunut-podcast: Matelaituri

Matelaiturin toimari Antti Pohja kutsuttiin Onnistunut-podcastin vieraaksi. Ja kun kutsuttiin, niin tietenkin mentiin. Lue lisää...

Laiturilla: Aino Pokela

Aino Pokela tutustui yerba mateen ensimmäistä kertaa vuosia sitten, mutta varsinainen matekipinä iski kahvimitan tultua täyteen. Lue lisää...

Matelaituri-heimo perustettu - tervetuloa mukaan!

Avasimme Facebookissa ryhmän nimeltä Matelaituri-heimo. Siellä kaikki suomalaiset yerba mate -ihmiset voivat jakaa kokemuksiaan aihepiiristä ja oppia toisiltaan. Aika hienoa, vai mitä? Lue lisää...

Laiturilla: Simo & Onni Valakari

Norjan Tromssassakin on Matelaituri-heimon jäseniä. Simo ja Onni Valakari ovat jalkapalloammattilaisia Norjan pääsarjassa. He rakastuivat yerba mateen ensi kokeilulla. Lue lisää...

Jalkapallon Pelaajayhdistys & Matelaituri yhteistyöhön

Jalkapallon Pelaajayhdistys (JPY) ja Matelaituri pelaavat jatkossa samassa joukkueessa. Yhteistyön ansiosta kaikki JPY-jäsenet pääsevät nauttimaan yerba mate -superfoodista omin jäseneduin. Lue lisää...

Tampere: K-Citymarket Linnainmaa liittyi Matelaituri-heimoon

Nyt on Tamperekin siirtynyt yerba mate -aikaan. K-Citymarket Linnainmaa avasi pelin ihan tosissaan ja tilasi hyllyihinsä rutkasti erilaisia yerba mate -makuja ja -merkkejä. Sinne, vain, nääs! Lue lisää...

Matelaituri mediassa: Mash

Matelaituri nappasi Mash-maksutavan käyttöönsä jokin aika sitten. Nyt voit lukea lisää meistä Mashin Uutishuoneessa, kun toimarimme Antti Pohja napattiin haastatteluun. Lue lisää...

Paitakioskista Matelaituri-kumppani

Mitä yhteistä on Vantaan Korsolla, paitapainolla, peliasuilla, mainostekstiileillä ja Matelaiturilla? No yerba mate tietenkin. Japa japa jaa! Lue lisää...

Matelaituri ja Ruokanet Oy yhteistyöhön

Suomalaisten työhyvinvointi saa aivan uuden mahdollisuuden, kun Ruokanet Oy aloittaa Matelaiturin yerba mate -välittäjänä. Ei muuta ku tilaamaan yerba matea taukohuoneisiin Ruokanetin kautta! Lue lisää...

Matelaiturista Meta maten ja Yuyo:n virallinen edustaja Suomessa!

Yerba matea maailman huipulta. Hyvät naiset ja herrat: olemme tehneet siinä mielessä kivan diilin, että tästä etiäppäin Meta maten ja Yuyo:n virallinen Suomen-maahantuoja on Matelaituri Oy. Lue lisää...

Laiturilla: Ville Wallén

Jalkapalloseura HJK:ssa jo toista uraansa tekevä Ville Wallén löysi yerba maten juomakseen viime vuoden puolella. Liiallinen kahvin lipittäminen alkoi ottaa hermoon, ja pian Ville huomasi maten korvanneen kahvin lähes kokonaan. Lue lisää...

Uudistuksia verkkokauppaan

Meillä kun on ajatuksissa kehittyä koko ajan, niin kehitettiin nyt sitten verkkokaupan asiakasystävällisyyttä. Käyhän kato. Lue lisää...

Suomalaista yerba mate -historiaa: Matelaituri-kupit

Myrskyläläinen Pia Hynninen on valmistanut historian ensimmäiset Matelaiturin oman malliston matekupit. Uniikkia, suomalaista käsityötä. Olemme enemmän kuin ylpeitä. Lue lisää...

Matelaituri ja tomutuksen salaisuus

Otsikko on kuin Viisikko-sarjan kirjasta, mutta ei. Tällä kertaa kerromme, miksi tomutus on niin tärkeä osa maten valmistusta ja miten se oikein tehdään. Lue lisää...

.

Matelaituri tarjoaa joulukuun voimallisimman kampanjan ja saat kaikista tuotteistamme kymmenen prosenttia alennusta jouluaattoon asti. Lue lisää...

Laiturilla: Mikko Järvinen

Mikko Järvinen löysi yerba maten muutama kuukausi sitten tukemaan jo ennestään terveellistä ruokavaliotaan. Maratonin kevyesti alle 3 tuntia juokseva Mikko kokee matesta olevan hyötyä myös treenamiseen. Lue lisää...

Talouselämä: "Suomi maksaa lähes 4 miljardia euroa työstä, jota ei koskaan tehdä"

Työhyvinvointi ja työkyky ovat rahanarvoisia asioita yrityksille. Talouselämän artikkelin mukaan tekemätön työ maksaa miljardeja Suomessa vuosittain. Yerba mate voi auttaa omalta osaltaan hyvinvoinnin edistämisessä. Lue lisää...

Laiturilla: Juhani Merimaa

Juhani Merimaa on juonut kahvia ja teetä koko ikänsä. Huonoa kahvia hän ei voi sietää. Nyt Juhani on löytänyt maten, joka sopii erinomaisesti hänen vatsalleen. Lue lisää...

Matelaituri esittäytyy Clarion-hotelleissa marraskuussa

Clarion Hotel Helsinki Airport ja Jätkäsaari viettävät parhaillaan matemarraskuuta. Molemmissa hotelleissa saa maistella aamiaisella Matelaiturin tuotteita - kahvin ja teen rinnalla. Lue lisää...

Laiturilla: Eeva-Maria Saari

Jalkapallon potkutekniikkavalmentaja Eeva-Maria Saaren tuttavuus jalkapalloon alkoi jo lapsena ja on jatkunut tähän päivään asti. Yerba mate on hänelle huomattavasti uudempi tuttavuus, mutta se on jäänyt pysyväksi nautinnoksi elämään hyvin nopeasti. Lue lisää...

Mitä(köhän) lahjaksi isälle?

Isäinpäivä lähestyy. Matelaiturin lahjakortti on paras mahdollinen lahja isälle. Lue lisää...

Bombilla - miten hoitaa ja pitää kunnossa?

Bombilla eli matepilli on matenjuonnin tärkein yksittäinen työkalu. Ilman sitä matea ei voi juoda alkuperäisellä tavalla. Bombillan hoito on helppoa, tässä vinkit. Lue lisää...

Yle: "Mate - hifistelijöiden harrastus"

Ylen sivuilla julkaistiin tänään uutinen yerba matesta. Näitähän viuhuu nykyään harva se viikko, joten lienee todennäköistä että mate kiinnostaa Suomessa entistä enemmän. Lue lisää...

Tuutti - Café & Mate avaa ovensa Lahdessa

Lahden Sammonkadun vanhan taideinstituutin tiloissa toimiva Painovoima ry on avaamassa matekahvilan Lahteen. Matelaituri on mukana menossa. Lue lisää...

MobilePay & Matelaituri - maksa iisisti kännykällä

Matelaiturin ostokset voit maksaa nyt kätevästi myös MobilePaylla. Maksa kännykällä ja nauti matea. Aika hyvä diili. Lue lisää...

Ylen aamu-tv & Matelaituri

Matelaiturin toimari Antti Pohja vieraili perjantaiaamuna Ylen aamu-tv:ssä kertomassa, miten yerba maten ilosanoma leviää Suomessa kovaa vauhtia. Matea juodaan koko ajan enemmän Suomessa, kun puskaradio rummuttaa juoman hyviä vaikutuksia. Joku kokeilee, tykkää ja kertoo kavereilleen. Näin se homma laajenee. Lue lisää...

Laiturilla: Eero Markkanen

Jalkapalloilija Eero Markkanen tutustui mateen tänä kesänä. ”Aivan loistava, täytyy hommata jo kohta lisää!” oli ensimmäinen kommentti yerba maten maailmasta. Lue lisää...

Matelaituri valloitti Kahvihuoneen

Toimarimme Antti Pohja on tuoreimman Kahvihuone-podcastin vieraana. Teemu Salosen toimittama Kahvihuone vaihtoi kahvin mateen ja keskusteluahan siitä syntyi, 45 minuutin verran. Lue lisää...

Miikka Seppälä Matelaituri-tiimiin

Miikka Seppälä, Särkänniemen toimitusjohtaja, on Matelaiturin tuore vahvistus. Miikka tuo mukanaan pitkän kokemuksen kuluttaja-asiakkuuksista ja -käyttäytymisestä sekä strategista näkemystä suomalaisen yritysmaailman johtotehtävistä. Lue lisää...

Eerikkilä ja Matelaituri yhteistyöhön

Eerikkilä Sport & Outdoor Resort panostaa asiakkaidensa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, jossa ravinto on oleellinen osa kokonaisuutta. Jatkossa Eerikkilän uusituista kahvila- ja ravintolatiloista saa kahvin tai teen rinnalla myös Matelaiturin toimittamaa luomumatea. Lue lisää...

Laiturilla: Kristiina Uimonen

Kristiina on juonut matea muutaman kuukauden. Vaikka maku tökkii edelleen, hän ei halua lopettaa maten juomista. Tärkeämpää on maten positiiviset vaikutukset oloon ja elämään. Eikä makukaan ole enää yhtä "hirveä" kuin ensimmäisellä maistamiskerralla. Lue lisää...

Kolumni: mate vs. kahvi

Toimarimme Antti Pohja kirjoitti taannoin Etelä-Suomen Sanomiin kolumnin, jossa hän hieman provosoiden kyseenalaisti heikkolaatuisen kahvin väkisin lipittämistä. Hyvä kahvi on hyvää, huono kahvi "rekiöljyä", kuten Antti asian muotoili. Lue lisää...

K-Citymarket Karismasta yerba matea

Lahden Karistossa sijaitsevan K-Citymarket Karisman valikoimista saa nykyään Matelaiturin yerba mate -tuotteita. Lue lisää...

Laiturilla: Tom Gustafsson

Entinen maajoukkuekoripalloilija opiskeli DI:ksi ja kehittää softaa maailman johtaville teleoperaattoreille. Toimistokahvia kului ennen tusina kupillista päivässä, mutta kahvi vaihtui mateen kaksi kuukautta sitten. Ensi kokemus oli tyrmäävän kitkerä, mutta pian maku muuttui herkulliseksi. Lue lisää...

Kupittaan K-Citymarketiin laaja yerba mate -valikoima

Suomen suurin K-Citymarket Turun Kupittaalla on ottanut tuotteemme laajamittaisesti myyntiin. Kupittaalta saa nyt noin 15:tä eri yerba mate -laatuamme suoraan hyllystä, kauppareissun yhteydessä. Lue lisää...

Laiturilla: Maiju Pasanen

Suurperheen äiti löysi matesta kaverin arkeensa. Hyvinvointialaa opiskeleva Maiju vaikuttui yerba maten ravintoarvoista. Oma tapa juoda hakee vielä itseään, mutta maten juomisen vaikutuksia on jo näkyvissä. Lue lisää...

Matelaituri Huomenta Suomi -ohjelmassa

Laituri-toimari Antti Pohja vieraili yhdessä tietokirjailija-toimittaja Johanna Pohjolan kanssa Maikkarin Huomenta Suomessa. Juontaja Joanna Kuvaja ihastui mateen ensi imaisulla. Lue lisää...

Matelaiturin juhannustaika

Matelaituri haluaa toivottaa tämän videon myötä kaikille hyvää juhannusta ☀️ Lue lisää...

Matelaiturista Krausin virallinen Euroopan-maahantuoja

Argentiinalaista luomumatea Reilun kaupan periaatteilla valmistava Kraus on valinnut Matelaiturin uusimmaksi maahantuojakseen Euroopassa. Nyt maahantuojia on yhteensä kuusi: Espanjassa, Saksassa, Englannissa, Puolassa, Norjassa ja - Suomessa! Lue lisää...

Laiturilla: Pekka Lagerblom

Pekka Lagerblom on ammattilaisjalkapalloilija ja Personal Trainer, joka tietää, mitä kaikkea terveellinen elämäntapa tarkoittaa levon, treenaamisen ja ravinnon suhteen. Yerba mate on kuulunut Pekan elämään ja hyvinvointiin jo vuosia. Lue lisää...

Maten historiaa: uuden maailman hittijuoma

Mate on peräisin nykyisen Paraguayn alueen guaraní-alkuperäiskansalta. Intiaanit käyttivät pyhää kasvia paitsi ravintona, myös lääkkeenä ja rituaaleissa. Espanjalaiset valloittajat ja etenkin heidän Amerikan mantereella syntyneet jälkeläisensä ihastuivat 1500-luvulla mateen, jota he nimittivät ”Paraguayn yrtiksi”. Lue lisää...

Suomalaiset ihastuivat mateen jo kauan sitten

Suomalaiset ovat jo pitkään ymmärtäneet maten päälle. Vaikka maten suosio on kasvanut voimakkaasti 2010-luvulla, kymmenet maanmiehemme hurahtivat juomaan jo sata vuotta sitten Argentiinassa ja Paraguayssa. Lue lisää...

Mate on kansankulttuurin kiintopiste

Matea rakastetaan etenkin Argentiinassa, Uruguayssa, Paraguayssa ja Etelä-Brasiliassa. Se on vähän kuin kesämökki tai sauna Suomessa: kiireetön rituaali, levollinen elämäntapa ja tasa-arvon symboli. Kirjailija Olavi Paavolainen kutsui matea 1930-luvulla ”Etelä-Amerikan kansansielun avaimeksi”. Lue lisää...

10 + syytä juoda matea

Mate on terveellisempää ja monin tavoin hyödyllisempää kuin kahvi tai tee. Etelä-Amerikassa yli 100 miljoonaa ihmistä juo matea päivittäin. Keräsimme 10 + hyvää syytä tutustua tähän voimajuomaan. Lue lisää...

HS, 2.5.2018: "Etelä-Amerikassa on maailman hienoin juomakulttuuri"

Helsingin Sanomien ulkomaantoimitus keräsi maailman eri kolkilta seitsemän asiaa, joista suomalaiset voisivat ottaa vaikutteita. Etelä-Amerikkaa jutussa edustaa: mate. Lue lisää...

Yle, 30.4.2018: "Piristävän mate-juoman suosio Suomessa kasvaa"

Yle teki vappuaattona jutun matesta ja sen suosiosta Suomessa. Yhä useampi suomalainen on löytänyt maten juomakseen, kahvin tai teen rinnalle - tai jopa tilalle. Lue lisää...

Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot

Nämä toimitusehdot ovat voimassa 26.5.2018 alkaen.

Verkkokauppa

Matelaituri Oy
Tapanilankatu 8
15900 Lahti

+358 50 558 5955
info@matelaituri.fi
www.matelaituri.fi
2867305-5

Kauppa myy tuotteita täysi-ikäisille yksityishenkilöille. Tuotteiden hinnat sisältävät arvonlisäveron. Pidätämme oikeuden hintojen ja toimituskulujen muutoksiin.

Tilaaminen

Tuotteet tilataan verkkokaupassa siirtämällä ne ostoskoriin ja maksamalla ostoskorin sisältö verkkomaksupalvelussa. Kaikki asiakastiedot käsitellään luottamuksellisesti. Tilauksen yhteydessä kysyttyjä yhteystietoja ei käytetä muuhun kuin tilauksen toimitukseen tai siinä ilmenevien epäselvyyksien selvittämiseen, ellei erikseen toisin mainita. Tilatessasi verkkokaupasta sinun edellytetään tutustuneen ja sitoutuneen kulloinkin voimassa oleviin toimitusehtoihin.

Maksaminen ja maksutavat

Maksupalveluina toimivat Klarna Checkout ja Checkout Finland Oy, joiden kautta maksuvaihtoehtoina toimivat lasku, osamaksu, korttimaksu sekä verkkopankkimaksut.

Ilmoittamalla tietoja kassalla hyväksyt Klarna AB:n (Klarna AB, Sveavägen 46, 111 34 Stockholm) tai Checkout Finland Oy:n (Eteläpuisto 2 C, 33200 Tampere) ehdot. Painamalla ”Osta” painiketta hyväksyt Matelaituri yleiset ehdot.

Tilaus- ja maksuvahvistus

Kun olemme vastaanottaneet tilauksesi, lähetämme sinulle välittömästi sähköpostilla tilausvahvistuksen, josta näkyvät tilaustietosi. Tarkasta aina tilausvahvistuksen sisältö. Jos sinulla on kysyttävää, ota heti yhteys asiakaspalveluumme. Säästä tilausvahvistus mikäli joudut ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun. Asioidessasi asiakaspalvelussa pidä aina mahdollinen asiakasnumerosi ja tilausnumerosi saatavilla. Tarkasta aina, että paketin sisältö täsmää tilausvahvistuksessa olevien tuotteiden kanssa.

Asiakaspalveluumme saat yhteyden seuraavilla tiedoilla:

Matelaituri Oy
Tapanilankatu 8
15900 Lahti

+358 50 558 5955
info@matelaituri.fi
www.matelaituri.fi
2867305-5

Toimitustavat ja -kulut

Toimituskulut sisältävät posti- ja pakkauskulut. Esitämme ostoskorissa arvion tulevista toimituskuluista ensisijaisen käytössä olevan toimitustavan mukaan. Tarkat toimituskulut näet valittuasi tilaukselle haluamasi maksu- ja toimitustavat. Käytössä olevat toimitustavat riippuvat ostoskorin sisällöstä ja yhteispainosta. Voit valita kassalla käytössä olevista toimitustavoista sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon jonka yhteydessä tarkka toimituskulu on esitetty.

Toimitusaika

Yleisimmät toimitusaikamme Suomeen vaihtelevat tilauksesta ja toimitustavasta riippuen. Poikkeukset toimitusaika-arvioihin on kerrottu, jos ostoskorissa on varastosta loppuneita tuotteita ja ilmoitamme myös mahdollisista viivästyksistä teille välittömästi tilaamisen jälkeen.

Emme vastaa ylivoimaisen esteen aiheuttamista viivästymisistä tai viivästysten aiheuttamista välillisistä haitoista. Verkkokauppa tiedottaa sivuillaan poikkeavista toimitusajoista.

Palautusehdot

Peruuttamisoikeus

Teillä on oikeus peruuttaa tämä sopimus 14 päivän kuluessa syytä ilmoittamatta. Peruuttamisen määräaika päättyy 14 päivän kuluttua siitä, kun viimeinen tavaraerä on vastaanotettu tai ladattavien tuotteiden kohdalla tilauksen vastaanottohetkestä.

Peruuttamisoikeuden käyttämiseksi teidän on ilmoitettava meille päätöksestänne peruuttaa sopimus yksiselitteisellä tavalla (esimerkiksi kirjeellä postitse tai sähköpostilla). Voitte käyttää myös tulostettavaa palautuslomakettamme, mutta sen käyttö ei ole pakollista.

Peruuttamisen määräajan noudattamiseksi riittää, että lähetätte ilmoituksenne peruuttamisoikeuden käytöstä ennen peruuttamisajan päättymistä.

Peruuttamisen vaikutukset

Jos peruutatte tämän sopimuksen, palautamme teille kaikki teiltä saamamme suoritukset, myös toimituskustannukset (paitsi lisäkustannuksia siitä, että olette valinnut tarjoamastamme edullisimmasta vakiotoimitustavasta poikkeavan toimitustavan), viivytyksettä ja joka tapauksessa viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen saatuamme. Suoritamme palautuksen sillä maksutavalla, jota olette käyttänyt alkuperäisessä liiketoimessa, ellette ole nimenomaisesti suostunut muuhun, ja joka tapauksessa siten, että teille ei aiheudu suoritusten palauttamisesta kustannuksia.

Teidän on lähetettävä tavarat takaisin viivytyksettä ja viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen tekemisestä. Määräaikaa on noudatettu, jos lähetätte tavarat takaisin ennen kyseisen 14 päivän määräajan päättymistä.

Olette vastuussa vain sellaisesta tavaroiden arvon alentumisesta, joka on seuraus- ta muusta kuin tavaroiden luonteen, ominaisuuksien ja toimivuuden toteamiseksi tarvittavasta käsittelystä.

Lunastamaton paketti

Lunastamatta jättäminen ei ole sama asia kuin palautus tai peruutus. Lunastamatta jätetystä paketista, josta ei ole tehty erillistä peruutusilmoitusta, perimme toimituskustannukset.

Ongelmatilanteet

Mikäli tuote on kadonnut tai vioittunut kuljetuksen aikana tai se ei muuten vastaa tilaustasi, tulee sinun ilmoittaa virheestä viimeistään 14 päivän kuluessa kirjallisesti Peruutusoikeus ja palautusehdot -kohdassa mainittuun osoitteeseen tai soittamalla yhteystiedoissa mainittuun puhelinnumeroon. Jos paketti on selvästi vaurioitunut kuljetuksessa, teidän täytyy tehdä välittömästi asiasta reklamaatio valitsemanne toimitustavan kuljetusyhtiölle.